KONKURSI I SOMMELIERIT ME TE MIRE TE EVROPES. Strassbourg, 20-23 nentor 2010

Konkursi "Best Sommelier of Europe" u zhvillua nga data 20-23 Nëntor 2010 në Strassbourg (FR) nën kujdesin e Shoqatës Ndërkombëtare të Sommelierisë (ASI) dhe Sommelierisë Franceze. 

Në këtë konkurs u përfaqësuan të gjitha shoqatat e sommelierisë që aderojnë në ASI si member me të drejta të plota dhe Observer Member.

Organizata Shqiptare e Sommelierisë u përfaqësua në këtë aktivitet të rëndësishëm ndërkombëtar me një sommeliere të re në moshë por me njohuri të rëndësishme të përfituara në arenën ndërkombëtare – Somm. Edisa Shahini.

 

Perveç titullit të sommelierit, Edisa është e diplomuar shkelqyeshëm në Universitetin e Chieti-t në degën e gjeologjisë.

 

Pas regjistrimit, të gjithë kandidatët iu nënshtruan tre fazave të para të konkursit:

fazës teorike e cila ka të beje me përmbushjen e një pyetsori prej 100 pyetjesh

fazës së komenteve në ngjerimin(degustimin) e 2 verërave të përshtatura me një gatim

fazes së shërbimit të një lloji vere

Duke u bazuar në pikët e grumbulluara për secilin kandidat, përzgjidhen 12 gjysmëfinalistët.

Për herë të parë Sommelieria Shqiptare u përfaqësua edhe në konkursin e "Best Sommelier of Europe – Shiraz" organizuar nga një nga prodhuesit më të njohur të botës- Peter Lehmann wines of the Barossa.

Gjatë qëndrimit në një nga krahinat më të njohura botërisht për cilësinë ekselente të verërave të bardha -ALSACE, organizuesit kishin krijuar mundësinë e vizitës dhe  ngjerimit të disa nga perlave të enologjisë të kësaj krahine (Dambach la Ville -Ruhlmann Schutz ; Ribeauville – Caves de  Ribeauville;Arthur Metz etj)  përveç verërave të famshme të Peter LEHMANN në Royal Palace  of Kirrviller dhe  të "Grande Maison de Champagne- Duval Leroy" në Palais de la Musique et des Congres of Strassbourg.

Në finalen e Konkursit u kualifikuan David Biraud(France), Paolo Basso (Zvicer) dhe Matteo Ghiringhelli (Itali), kandidatë me përvojë e njohuri  të mëdha ndërkombëtare të cilët zhvilluan finalen ndërmjet tyre në prani të publikut numeroz, medias , partnerëve të ndryshëm dhe ekspertëve të fushës së enologjise.

Pas përfundimit të konkurimit, Juria shpalli fitues Z.Paolo Basso (Zvicer).

Në ditën e fundit të ketij aktiviteti u zhvillua Asemblea e Përgjithshme  e zakonshme e ASI  në të cilën përveç të tjerash, u votua për Presidentin dhe stafin e ri drejtues.

Pesident u zgjodh me unanimitet Z.Shynia Tasaki (Japoni).

 

 

Ky aktivitet i sherbeu shumë Sommelierise Shqiptare si për arritjen e pjekurisë së duhur profesionale për llojin ashtu edhe për njohjen më të thellë të enogastronomisë së kësaj krahine ku natyra, klima dhe njerezit janë në një harmoni magjepsëse.

free joomla templatesjoomla templates
2018  Sommelieria Shqiptare   globbers joomla template